Prisvärd premiumkänsla – Sony Xperia M (swedfone)

Den andra generationens Sony Xperia M har vuxit till sig i många avseenden. M2 har en skärm på 4,8 tum och föregångaren mätte 4 tum. Den har fått stöd för lte, en snabbare processor och ett kraftigare batteri på 2 300 mAh istället för 1 750 mAh.

Sony håller fast vid sin så kallade Omnibalance-design, vilket är ett rätt beslut. Effekten blir att den premiumkänsla och byggkvalitet som finns hos toppmodellen Z2 även präglar M2. Utförandet kännetecknas av en matt sarg som länkar ihop fronten med baksidan, som ser ut som glas men består av extra blank polykarbonat. Det vita exemplar vi testat blir inte så lätt smutsigt på baksidan. Det är värre med den saken när vi kommer till skärmen som formligen suger åt sig tumavtryck och klet.

Problemet är den skyddsfilm som Sony har satt över skärmglaset och som inte går att ta bort. Den fanns tidigare på Xperia Z1 men har övergetts i Z2. Även M2 hade vunnit mycket på att bli av med skyddsfilmen, som dessutom ger en lite sträv och trög känsla åt den fysiska kontakten med gränssnittet.

Har sitt pris

Vi fortsätter med skärmen och lägger upp samma testbild på både M2 och Z2. Och visst är det skillnad. Z2 presterar lite djupare färger men framförallt en bättre detaljskärpa. Konstigt vore det annars, eftersom M2:s skärm har en pixeltäthet på 229 ppi jämfört med toppmodellens 424 ppi. Den största nackdelen i praktiken är att det blir svårare att läsa liten text.

När det gäller kameran tvingas vi konstatera att man får det man betalar för. Den faller inte igenom som dålig men överraskar inte heller positivt. Bilderna är överlag för hårt skärpta, vilket skapar en del onödigt brus, men exponeringen blir som regel balanserad och bra.

På plussidan måste vi nämna den dedikerade avtryckaren som sitter på kanten till höger om volymreglaget. Den kommer väl till pass inte minst när man ska ta stillbilder samtidigt som videokameran rullar. Den kan även användas för att starta kameran direkt från låst läge.

Prestandan räcker

I benchmark-programmet Antutu kommer Xperia M2 in på 17 661 poäng, jämfört med 9 902 hos föregångaren. Det är dock en bra bit upp till Z2:s 33 799 poäng. Den fyrkärniga processorn räcker ändå gott och väl till för att få ett bra flyt i allt det vi testat. Det lär vara en uppgradering till 4.4 Kitkat på väg till sommaren och förväntningarna handlar om att gränssnittet då blir ännu snabbare.

Vi konstaterar att Sony som vanligt satsar på och är bra på ljud. Högtalaren har klart ljud och klarar av ganska hög volym. Direkt från den fina telefonappen kan man göra ljudinställnigar och filtrering av bakgrundsljud är påslaget från start.

Sammantaget är Xperia M2 en smartmobil med en synnerligen positiv balans mellan pris och prestanda. Man får helt enkelt mycket 4g-mobil för pengarna och M2 borde bli en volymprodukt hos företag som är öppna för Android.

 

Swedfone

Swedfonenet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s